Harlingen - Kimswerd | Rondjes om de kerken
Ontdek in alle rust de historische charme van Harlingen en Kimswerd met een 18,3 km lange wandelroute. Bewonder de Grote Kerk en de oudste kerk van Fryslân, de Laurentiuskerk. Verlies jezelf in verhalen van Friese zeevaarders en Grutte Pier, terwijl je geniet van het schilderachtige Waddenlandschap.
Begin je wandeling in Harlingen, een stad die altijd verbonden is geweest met het water. De imposante Grote Kerk, met zijn achthoekige tufstenen toren, staat op een historische terp en biedt een prachtig startpunt. De toren diende ooit als baken voor zeevaarders, en de gevelsteen boven de ingang verwijst naar Sint-Michaël, de beschermheilige van de kerk.
Maak een rondje door de binnenstad, waa…
Ontdek in alle rust de historische charme van Harlingen en Kimswerd met een 18,3 km lange wandelroute. Bewonder de Grote Kerk en de oudste kerk van Fryslân, de Laurentiuskerk. Verlies jezelf in verhalen van Friese zeevaarders en Grutte Pier, terwijl je geniet van het schilderachtige Waddenlandschap.
Begin je wandeling in Harlingen, een stad die altijd verbonden is geweest met het water. De imposante Grote Kerk, met zijn achthoekige tufstenen toren, staat op een historische terp en biedt een prachtig startpunt. De toren diende ooit als baken voor zeevaarders, en de gevelsteen boven de ingang verwijst naar Sint-Michaël, de beschermheilige van de kerk.
Maak een rondje door de binnenstad, waar je het stratenplan en de trapgevelhuizen ziet die herinneren aan de bloeitijd van Harlingen als handelsstad. Wandel langs de Voorstraat, vroeger een riviermonding, en bezoek het Hannemahuis, waar je een beeld krijgt van de maritieme geschiedenis van de stad. Vanaf het Havenplein kun je de trap op naar de zeewering voor een uitzicht over de Waddenzee.
Bij de Westerzeedijk kom je langs het beeld van de Stenen Man, een replica van een grenspaal uit 1576 die herinneringen oproept aan de strijd tegen het water en het begin van de Vijfdeelenzeedijken.
De route leidt je naar Kimswerd, een dorp omringd door vruchtbaar bouwland. Hier vind je de Sint-Laurentiuskerk, de oudste nog bestaande kerk in Fryslân, gebouwd rond 1100. De kerk heeft bijzondere architectonische details zoals waterspuwers en dwaalsporen om de duivel te misleiden. Binnen ontdek je een nis met een beeldje van Sint-Laurentius, de beschermheilige van de armen.
In het dorp staat ook het granieten standbeeld van Pier Gerlofs Donia, een legendarische Friese vrijheidsstrijder. Het robuuste beeld weerspiegelt de onverzettelijkheid van deze volksheld, die zijn huis en haard verdedigde met zijn zwaard.
Op weg naar Koningsbuurt wandel je langs sporen van het middeleeuwse klooster Ludingakerke. Dit klooster speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Harlingen. De monniken legden dijken aan, ontgonnen kwelders en groeven vaarwegen, waardoor de stad zich ontwikkelde tot havenstad. Vandaag de dag is van het klooster weinig meer te zien, maar het landschap vertelt nog steeds het verhaal van hun invloed.
Rondjes om de kerken bevat 26 inspirerende en verrassende pelgrimsroutes in Noord-Fryslân. De weidsheid, de lichtval, wolken en het ruisen van de wind sluiten naadloos aan bij de sobere verstilling die de kerken bieden. Wijkplaatsen en vluchtheuvels in drukke tijden. Ontsnappingsroutes die rust bieden. Nieuwsgierig naar de andere routes? Je vindt ze hier
Meer verdiepende informatie over deze en de andere routes kun je vinden in de routegids; Rondjes om de kerken in Noord-Fryslân. Te verkrijgen via de boekhandel. De uitgave is tot stand gekomen door schrijver Fokko Bosker, een wandeljournalist, in nauwe samenwerking met stichting Tsjerkepaad die ijvert voor ruimere openstelling van de monumentale kerken in Fryslân.
Das wirst du sehen
Grote Kerk Harlingen
Grote Kerkkerkpad 3
8861 Harlingen
Harlingen
8862 PK HarlingenSkulptur De Stenen Man
De Stenen ManWesterzeedijk 45
8862PK Harlingen
Kimswerd (Kimswert)
8821 KV KimswerdSint-Laurentiuskerk Kimswerd
Greate Pierwei 118821 LV Kimswerd
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierGreate Pierwei
8821 LV Kimswerd
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte Pier Standbeeld Grutte Pier
Greate Pierwei
8821 LV Kimswerd
Hegewiersterfjild
Kimswerderlaan8821 LB Kimswerd
Hegewiersterfjild - Uitkijktoren
8821 KimswerdGrote Kerk Harlingen
Grote Kerkkerkpad 3
8861 Harlingen
Beschreibung
Grote Kerk Harlingen
Grote Kerkkerkpad 3
8861 Harlingen
Start rondwandeling Harlingen
Als een megaliet van tufsteen en kleine Friese geeltjes staat de Grote Kerk van Harlingen in alle grandeur te pronken. De kerk op de top van de terp verving de romaanse zaalkerk die gewijd was aan St. Michaël, maar vooral bekend stond als de Dom van Almelum. De achthoekige tufstenen kerktoren, die tevens als baken voor zeevarenden diende, bleef behouden. Boven de ingang van de toren verwijst een gevelsteen naar Sint-Michaël.
Elk van de gevels van de Grote Kerk kreeg een eigen ingang. De armen en kruising van de kerkruimten zijn gedekt door gestukadoorde gewelven die rusten op lijstwerk met trigliefen en op pilasters in de kolossale dorische orde. De galerijen rusten op gemarmerde zuilen. In het interieur valt niet alleen de hoogte van de gewelven in het schip op, het strakke stukwerk en de symmetrie, maar vooral het orgel en preekstoel die als uit een stuk gehouwen lijken.
Met de rug naar de toren RA en vervolgens op de Grote Kerkstraat LA naar de Heiligeweg, daar RA tot aan het Franekereind en vervolgens LA naar de Voorstraat. De winkelstraat met museum Het Hannemahuis aflopen, over de brug naar het Havenkwartier. Over het Havenplein en aan het eind rechts de trap op naar de zeewering en promenade. Vanaf hier de knooppuntenroute volgen naar 28 parallel aan spoor en buitenhaven.
Bij 28 rechtdoor naar 25. Op de hoek met het Harlinger strand staat op een hoge zuil op de kruin van de Westerzeedijk een monument. Het is een replica van de monumentale grenspaal die in 1576 werd geplaatst om het midden van de Vijfdeelenzeedijken te markeren. De grenspaal in renaissancestijl was geënt op de Romeinse goden Terminus, van de grens, en Janus, van het begin en het eind. De volksmond maakte er al snel de Stenen Man van.
Bij 25 dijk zuidwaarts volgen naar 31. Ter hoogte van fietsknooppunt 85 de dijk oplopen, aan de andere kant weer schuin afdalen naar het fietspad langs de verkeersweg. Bij de kruising LA onder de snelweg door naar 31 en daar RA naar 35. Het boerenpad loopt langs akkerranden door het veld over de noordelijke kwelderrug die langs de Marneslenk ontstond. Op de kruising met de Tolheksleane bij 35 rechtdoor naar 39 in het centrum van Kimswerd.
Kimswerd ligt midden tussen bouwland, de grond een mineraalrijke mix van zand en klei. Ideaal voor akkerbouw, vruchtbaar en makkelijker te bewerken dan kleigrond. Op de hoek van de Jan Timmerstraat en de Sint-Laurentiuskerk staat in Kimswerd het uit graniet gehouwen beeld van Pier Donia. Het straalt onverzettelijkheid uit, nog zo’n stoere held die de Friese vrijheid lief had en huis en haard met zijn grote zwaard verdedigde.
De bouw van de Laurentiuskerk begon in 1100, daarmee is het de oudste nog bestaande kerk in Fryslân. Er zijn allemaal dwaalsporen in en rond de kerk verwerkt om de duivel te misleiden. Een achterdeur is voorzien van drie hengsels, de toegangshekjes draaien de verkeerde kant op. Ook de gewoonte om bij een begrafenis drie keer om de kerk te lopen is op dit bijgeloof geënt. In de muurgevels zijn een paar door weer en wind geërodeerde waterspuwers bewaard gebleven. Vaak zijn het weergaven van demonen en monsters die het levenbrengende water door hun keel moeten laten gaan en zo toch nog bijdragen aan iets goeds. Het bevloeien van de aarde. De verschillende bouwfasen laten zich goed aflezen aan de buitenkant. In een nis in het koor staat een beeldje van de heilige Laurentius, beschermheilige van de armen.
Na het bezoek aan de Laurentiuskerk RA op de Jan Timmerstraat en LA de Buren in. Over de houten voetbrug en LA op de Streek en RA bij 39 over het voetpad langs de Harlingerweg. Deze volgen tot aan 75 en daar RA naar 67. Over de brug aan de rand van Harlingen bij 67 RA naar 72 over een schelpenpad dat parallel loopt aan de Kimswerderweg. Bij 72 LA naar 62 en bij 62 de weg vervolgen naar 45. Het klooster met alle bijgebouwen en de kloosterkapel stond in de weilanden op een terp vlak voor de waterzuivering aan de Oude Trekweg. Zo’n beetje ter hoogte van de doodlopende weg Koetille die vlak na de spoorweg overgang naar rechts afbuigt. Het klooster kende een voorspoedige start door de steun van de voorname familie Ludinga. Ludingakerke had uithoven bij het Westfriese Monnikendam, op Texel en Vlieland en hield zich bezig met zoutwinning en baksteenproductie. Ook ontgonnen de monniken het kweldergebied, legden dijken aan en groeven vaarwegen waardoor Harlingen zich ontwikkelde tot havenstad. Vanuit Ludingakerke volgden de stichtingen van het Haskerconvent, klooster Bergum, klooster Anjum en een vrouwenklooster in Achlum.
Bij 45 aan de rand van Harlingen op de Almelumerweg rechtdoor naar 20. Tegenover het treinstation RA Zuideroostersingel en LA in het Harmenspark naar 43 RA 83. Vervolgens Rozengracht een klein stukje volgen richting 84. Na de bocht naar links RA de Rozenstraat in en die volgen terug naar het Kerkpad en de Grote Kerk. Een rondje om de kerk als toetje.
Grote Kerk Harlingen
Grote Kerkkerkpad 3
8861 Harlingen
- 76
- 31
- 35
- 39
- 39
- 75
- 67
- 72
- 62
- 45
- 43
- 83