De geschiedenis van The Passion
Ieder jaar kijken er ontzettend veel mensen uit naar witte donderdag, het moment dat de uitvoering van The Passion plaatsvindt. In 2011 werd dit muzikaal-bijbelse evenement voor de eerste keer georganiseerd, in het Zuid-Hollandse Gouda. De rol van Jezus werd toen vertolkt door de Friese zanger Syb van der Ploeg. Sindsdien is The Passion uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie én kijkcijferkanon. In 2015, toen The Passion in Enschede werd georganiseerd, waren er maar liefst 3,6 miljoen mensen die de live-uitzending op televisie volgden.
Het verhaal van toen met de muziek van nu
The Passion vertelt het Bijbelse lijdensverhaal op een moderne manier. Zo wordt de uitvoering ondersteund met hedendaagse popmuziek die op een eigentijdse manier de boodschap van het lijdensverhaal ondersteund. Ieder jaar worden er weer andere, bestaande, Nederlandstalige nummers gebruikt in het verhaal. Een aantal van die nummers is zelfs vaker dan eens gebruikt. Het enige nummer dat tot nu toe bij iedere uitvoering ten gehore is gebracht is Zwart-Wit van de Frank Boeijen Groep.
Eerdere uitvoering van The Passion
Het is ieder jaar weer afwachten welke stad het decor voor The Passion vormt. Deze spanning maakt voor veel mensen inmiddels deel uit van de voorpret. Waar The Passion ooit begonnen is in Gouda, heeft het evenement in de afgelopen jaren Rotterdam, Den Haag, Groningen, Enschede, Amersfoort, Leeuwarden, Amsterdam-Zuidoost, Dordrecht, Hilversum, Roermond en Doetinchem aangedaan. Dit jaar sluit Harlingen, de enige zeehavenstad van Friesland, zich aan bij deze lijst. Harlingen is daarmee de tweede Friese stad die The Passion verwelkomt.
The Passion goes international
Wat veel mensen niet weten, is dat The Passion ook buiten Nederland een succes blijkt. Sinds 2014 bijvoorbeeld, wordt The Passion ook in Vlaanderen georganiseerd. Het evenement wordt daar alleen niet jaarlijks, maar iedere twee jaar gehouden. En ook in Amerika is in 2016 een variant van The Passion geweest, welke is uitgezonden door televisiezender Fox. In 2020 zou de eerste Duitse variant, Die Passion, plaatsvinden. Vanwege de toen geldende coronamaatregelen heeft deze uitvoering echter nooit plaatsgevonden.