Bruine Vloot

Gelegen aan het Werelderfgoed de Waddenzee is het rijke, nautische verleden nog goed merkbaar in Harlingen. De vele pakhuizen, grachtenpanden en natuurlijk de unieke binnenhavens – waaronder een getijdehaven – zijn zichtbare voorbeelden van het bijzondere verleden. Bovendien bezit Harlingen met meer dan 70 historische zeeschepen die aanmeren in de buiten- en binnenhavens de grootste bruine vloot van Nederland. 

Over de Bruine Vloot

De term Bruine Vloot stamt af van de oorspronkelijke kleur van de zeilen. Deze werden getaand met cachou een kleurstof uit de bast van tropisch hout. Daarnaast refereert de naam aan de professionele passagiersvaart (ookwel chartervaart geheten) met traditionele zeilschepen in Nederland. Ondanks dat de meeste historische zeilschepen tegenwoordig witte zeilen hebben, blijft de term voortbestaan. Harlingen is er maar wat trots op dat zij de thuishaven is van deze historische zeilschepen. Met elkaar vormen de historische zeilschepen uniek decor in de havens van Harlingen en op het wad en de andere Friese wateren.

Meevaren op een schip

In Harlingen liggen 70 schepen uit de Bruine Vloot en hierop kun je meevaren de Waddenzee op of naar het IJsselmeer. Of je nu een dag wilt zeilen of wat langer weg wil er zijn volop mogelijkheden. Laat je inspireren op: rederij-vooruit.nl en op historischezeilvaart.nl 

Over de Vlootdag

De Vlootdag is de start van het toeristisch (vaar) seizoen van Harlingen. Ooit begonnen als bedankje van Nederlands grootste Bruine Vloot, die Harlingen als gasthaven heeft, aan de inwoners van de stad. Tijdens de Vlootdag kun je tochten maken over het Wad, op de vele historische zeilschepen ontdekken hoe het leven van een schipper écht is. Genieten van muziek, cultuur en ander nautisch erfgoed. 

Alles over de vlootdag in Harlingen