5 weetjes over de bouw in Harlingen

Redactie Tourist Info Harlingen

Je kijkt je ogen uit in Harlingen. Friesland’s enige zeehavenstad telt ruim 600 monumenten (!).  ‘We wisten niet dat het hier zo mooi was’, is een veelgehoorde opmerking in onze lokale Tourist Info. Je snapt dat wij hier wel een beetje naast onze schoenen lopen van trots. 

 

1. Bovenlichtenroute

Wie op stap gaat met een van de stadsgidsen van het Stadsgidsenteam Harlingen wordt op de pareltjes geattendeerd. Maar ook veel details zijn meer dan de moeite waard. Bijvoorbeeld gebundeld in onze Bovenlichtenroute. In deze route spelen de ramen boven monumentale voordeuren een hoofdrol. Ze zijn er in alle soorten en maten; van rijk gedecoreerd tot sober. Ontdek ze met onze speciale route, die de komende periode verder zal worden uitgebreid.

2. Opvallend kleurgebruik

Loop je door de stad dan zouden de zwart met oranje daken je kunnen opvallen. Reden waarom er al eeuwenlang twee kleuren worden gebruikt? De zwarte pannen waren duurder dan de oranje. Dus in het zicht werden de donkere pannen gelegd; meer op de achtergrond de goedkopere oranje exemplaren.

3. Kattenplanken

In het historische centrum van Harlingen staan de huizen heel dicht op elkaar. Vaak slechts gescheiden door planken van enkele tientallen centimeters breed. Dit zijn zogenoemde kattenplanken. Die moeten voorkomen dat katten klem komen te zitten tussen de opeen gepakte huizen. De ruimte tussen de huizen wordt een osendrop genoemd en diende om het hemelwater af te voeren toen er nog geen dakgoten en regenpijpen bestonden.

4. Besparen

Bouwkundige trucjes om belasting te besparen. Ook in de tijd van weleer werden foefjes bedacht om de belastingafdracht te beperken. Op diverse locaties in Harlingen is dat nog steeds te zien. Bijvoorbeeld op de Lanen waar de eerste verdieping van een pand breder was dan de begane grond. Je betaalde destijds namelijk belasting over de vierkante meters op de begane grond. Door de verdiepingsvloer breder te maken, scheelde dat geld.

5. Potkasten

In het verleden waren potkasten een gewoon onderdeel van het straatbeeld. Potkasten waren uitbouwtjes van woningen, waar de po oftewel het toilet was geplaatst. Deurtjes van de potkasten konden vanaf de buitenkast worden geopend door de mannen die deze zogenoemde tonnen leegden. Geen smakelijke en reukvrije klus, maar je begrijpt dat de zogenoemde tonnenmannen heel belangrijk voor de stad en haar inwoners waren.

Andere interessante blogs