Eetcafé Nooitgedagt

Redactie Harlingen Welkom aan Zee

Wie op zoek is naar een heerlijke en gezellige eetervaring in Harlingen, hoeft niet ver te zoeken, want overal zijn mooie plekjes te vinden. Midden in de binnenstad bevindt zich restaurant Nooitgedagt, gevestigd in het monumentale pakhuis De Blauwe Hand. Hier draait Sytske Rixt Oosterhof samen met haar professionele team haar hand niet om voor wie wil genieten van koffie, borrels of een heerlijk diner - en dat alles op een zo duurzaam mogelijke manier.

Een pand met een rijke geschiedenis

Zo’n 20 jaar geleden kocht Sytske het pand aan de Grote Bredeplaats. Het is een monumentaal gebouw met een rijke geschiedenis; voor Nooitgedagt hier neerstreek, kende het verschillende functies en bestemmingen. Zo werd het pakhuis als een gortmakerij gebruikt en later kwam er een wijnhandelaar in. Vervolgens werd het een kunstgalerie waar Jopie Huisman in 1963 zijn eerste tentoonstelling hield. Uiteindelijk kocht Oosterhof het gebouw van de Hells Angels. Als die muren toch eens konden praten…

Historische binnenstad van Harlingen

Korte keten koken

Zoals gezegd opereert Sytske zo duurzaam mogelijk. Wat houdt dat dan precies in vanuit haar perspectief? “Alles wat ik met het restaurant doe, probeer ik met zo weinig mogelijk tussenpersonen te doen. Niet alleen het eten komt rechtstreeks van lokale ondernemers, maar ook het interieur hebben wij op een houdbare manier ingericht. De messing elementen in ons interieur zijn echt messing en niet slechts voorzien van een laagje. Hierdoor blijft het veel langer mooi en goed. Daarnaast verf ik graag zelf de dingen die geverfd moeten worden. Zo haal ik er weer een onnodige schakel tussenuit. En ik vind het nog leuk ook”, vertelt de onderneemster. Nooitgedagt heeft geen uitgebreide kaart en ook wisselt het menu snel, omdat de inkoop van ingrediënten afhankelijk is van wat er lokaal beschikbaar is en natuurlijk wat het weer doet. “Laatst konden wij geen bloemkolen krijgen omdat het te nat was geweest. Dat is dan gewoon zo en daar passen wij het menu op aan.”

  • Limonade op het terras in Harlingen

Ruimte voor een gesprek

Volgens Oosterhof is het team de sterkste schakel in de geoliede machine: “Wij zorgen er met z’n allen voor dat we extra service bieden aan onze gasten. Dit begint met een training die iedere nieuwe werknemer doet. Zij leren hier alles over het vak, maar ook alles wat erbij komt kijken. Wij nemen bijvoorbeeld de jassen aan en zorgen ervoor dat er ruimte is voor een gesprek. Hierdoor wordt de gast op een warme manier ontvangen en komen zij ook graag terug om te genieten van het eten en drinken.”

Uiteindelijk evalueren we aan de hand van een checklist wat goed gaat en wat beter kan. Het systeem van de trainingen is zelfonderhoudend, omdat het personeel van elkaar leert. Bovendien is de doorloop in de medewerkers laag, waardoor er een stabiel team overblijft. “Vanaf de sollicitatie is al duidelijk dat wij serieus te werk gaan en een stap extra zetten. Zo houden wij de mensen over die graag volgens dit principe werken. Tijdens de trainingen, die direct beginnen, wordt ook al veel duidelijk over werken bij Nooitgedagt”, illustreert Sytske.

Bestellen bij eetcafé Nooitgedacht Harlingen

Toekomstplannen

Wat betreft de toekomst is vooral het pand een work in progress: “Het gebouw is prachtig, maar heel bewerkelijk. Zo’n 5 jaar geleden heeft het pand een lange tijd in de steigers gestaan en waarschijnlijk doen we het over een paar jaar weer. Tegen die tijd gaan we verder met het renoveren en verduurzamen van het oude gebouw waar mogelijk. Het is een monumentaal pand, dus we moeten hier natuurlijk rekening mee houden.”

Daarnaast blijft Sytske kijken naar wat er actueel is, maar ook wat er in de toekomst belangrijk lijkt te worden. “Je ziet verschillen in hoe generaties te werk gaan. Daar wil ik in het restaurant rekening mee houden en natuurlijk iedereen in zijn of haar kracht zetten”, vertelt Oosterhof. Wat er ook gebeurt, Nooitgedagt blijft op haar eigen manier werken aan de restaurantbeleving waar de doelgroep blij van wordt.