Tryn 3D Printing
Stel je voor; je bent je woning aan het renoveren en je wilt per se het klassieke plafond met die schitterende sierlijsten behouden. Toch missen er een aantal hoeken uit waardoor het patroon niet meer compleet is. Wat doe je dan? Het meest logische antwoord is om een professional in te huren die het patroon van de sierlijsten na kan maken. Vervolgens staat er wekenlang een steiger in je woonkamer en blijf je langer dan gepland in de verbouwing zitten. Trijntje Teerhuis van Tryn 3D uit Harlingen biedt een innovatieve oplossing voor dit renovatieprobleem; ze 3D-print de ontbrekende onderdelen.
Meer dan alleen vazen en beeldjes
Uit een 3D-printer rollen nog veel meer producten dan alleen bloemenvaasjes of kleine beeldjes van je huisdier of favoriete videogamefiguren. “Sterker nog, ik durf te stellen dat de meeste mensen al met 3D-geprinte producten te maken hebben gehad, zonder dat zij dat wisten”, legt Trijntje uit. “Wanneer je naar de tandarts gaat, wordt een gaatje gevuld en uitgehard met dezelfde techniek die wij in het vak ook gebruiken.”
De ommezwaai
Zo’n 14 jaar geleden ontdekte Trijntje de wereld van 3D-printen toen haar man thuiskwam van een beurs en daar een 3D-printer in actie had gezien. “Op dat moment werkte ik zelf nog in de grafische sector en kon ik mij niet meer vinden in de verschuivingen die er op dat moment in het vak plaatsvonden. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik besloot het roer om te gooien en me volledig te storten op deze jonge en opkomende industrie”, vertelt de ontwerpster. Vanaf dat moment zag zij overal om haar heen alleen nog maar van deze printers en wist ze dat ze daarmee wat moest gaan doen. In de vroegere jaren opereerde Tryn 3D vanuit een atelier aan de Noordoostersingel, maar nu werkt ze vanuit huis of vanuit de productiehal op het industrieterrein.
Van Harlingen tot Suriname
In die jaren is er natuurlijk veel gebeurd. Zo is de vormgeefster vanuit de particuliere markt overgestapt naar voornamelijk zakelijke klanten. Ze richt zich niet zo zeer op de kleinere projecten, maar meer op de klussen die onderdeel zijn van een groter geheel. In haar verbouwde woonkamer staan verschillende soorten printers die uiteenlopende projecten kunnen realiseren. “Zo werd ik vorig jaar benaderd door het N.V. Energiebedrijven Suriname (NVEBS) om een grote maquette van 150 bij 150 centimeter te maken. Op deze 3D-plattegrond zijn toekomstvisies van het bedrijf te zien. Dit contact ging uiteraard geheel op afstand, maar dat verliep uitstekend. Ik kreeg de juiste input waardoor ik de verschillende elementen naar waarheid kon namaken. Deze uitdraai maakte ik in mijn grootste printer. Uiteindelijk hebben we de maquette naar Suriname verstuurd en deze is met grote blijdschap in ontvangst genomen”, vertelt Trijntje vol trots.
Duurzaam ambacht
Momenteel is Trijntje bezig met allerlei verschillende opdrachten. De printers zijn constant in productie en de telefoon staat roodgloeiend. Veel werk komt gelukkig van terugkerende klanten. Denk hierbij aan een kleiwarenbedrijf uit Sneek waar Tryn 3D mallen voor maakt. Op deze wijze kunnen oude ontwerpen opnieuw worden gereproduceerd en vervolgens toegepast worden in restauratieprojecten. Een andere bijzondere toepassing van 3D-printen is dat je ook onderdelen van oude machines kunt maken. “Op die manier kan ik apparaten die niet meer gemaakt en/of ondersteund worden in leven houden. Neem bijvoorbeeld het koffiezetapparaat van mijn moeder. Eén van de onderdelen was stukgegaan waardoor de machine het niet meer deed. Toen ik een ontwerp had, kon ik dat missende onderdeel toch nog maken en opnieuw installeren waardoor de filterkoffie weer kon stromen. Ook heb ik een klant die klassieke auto’s bezit, waarvoor ik soms onderdelen kan maken die niet meer beschikbaar zijn. Op deze manier kan een ‘onmogelijk’ probleem toch nog opgelost worden”, schetst Trijntje. Het prettige gevolg is dat we minder weg hoeven te gooien. Wel zo duurzaam dus.