Fotograaf Edwin Kooren
Edwin Kooren, vroeger actief als marinier, focust zich nu volledig op zijn grote passie: fotograferen. Als gevolg van een herseninfarct kreeg hij afasie. Spreken is daarom lastig, maar bij de pakken neerzitten is geen Harlingse mentaliteit en al helemaal niet één van een marinier. Daarom heeft Edwin zich gespecialiseerd als fotograaf. Fine-art, portretten en maritieme fotografie, niets is te gek. Maar waar komt zijn passie voor fotograferen eigenlijk vandaan?
Spreken is zilver, fotograferen is goud
Ergens ver terug in de geschiedenis zijn wij als mensen gaan spreken om te communiceren. Hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie vooral om te roddelen, maar natuurlijk ook vanwege de vele andere voordelen die wij hebben bij een verbindende taal. Voor velen van ons is het de dagelijkse gang van zaken om je met verbale gesprekken te redden in het leven. Voor iemand met afasie is dat niet zo. Bekende Harlinger Edwin Kooren heeft afasie en letterlijk vertaald betekent dat ‘niet spreken’. Het is niet zo dat Edwin helemaal niet spreekt, maar het is een enorme opgave duidelijkheid te scheppen met woorden. Gelukkig heeft de Harlinger een geweldige skillset ontwikkeld om dit te omzeilen; fotografie!
“ 'Mijn leven stond op z’n kop' ”
- Edwin Kooren
Neerwaartse spiraal
Kooren ex-marinier van beroep, werd in 2014 (voor de tweede keer) behandeld aan teelbalkanker en als een gevolg van een complicatie werd hij getroffen door een herseninfarct die ook zorgde voor een verlamming aan de rechterzijde van zijn lichaam. Wat ogenschijnlijk eerst een fikse hoofdpijn leek te zijn, draaide uit op een spasme aan diezelfde rechterkant van het lichaam en de afasie. “Mijn leven stond op z’n kop”, schetst Edwin. “Van iedere dag vroeg uit de veren, heel veel sporten en de wereld rondgaan voor mijn werk bij de Marine, naar een leven aan huis gekluisterd. Het contrast kon niet groter”. Inmiddels is Edwin het gewend, maar het gemis blijft.
“ 'Zeker in de zomer als het hier vol met schepen ligt. Dan is Harlingen op zijn mooist.' ”
- Edwin Kooren
Houden van Harlingen
Harlingen is Edwin zijn thuis. De passie voor maritieme fotografie is altijd gebleven en daar heeft Harlingen als stad aan zee natuurlijk genoeg van. De fotograaf springt dan ook graag op de fiets om een ronde langs de hotspots van de stad te maken. Wat hij vastlegt, laat hij niet compleet aan het toeval over. Zorgvuldig plant Kooren zijn stops: “Kijk, dankzij het gebruik van een app op mijn telefoon weet ik welke schepen er in de havens Harlingen liggen. Een andere applicatie geeft mijn inzicht in het weer en de stand van de zon. Aan de hand van deze gegevens trek ik ten strijde”.
Passie voor het beeld
Fotograferen heeft Edwin niet van een vreemde. Zijn vader legde namelijk al schepen vast op beeld. We lopen vanaf het Brouwdok richting de binnenstad en daarbij passeren we Zeesleepboot Holland, een schip dat lijkt op een vaartuig dat vroeger is gedocumenteerd door vader Kooren. Deze beelden heeft hij meteen paraat om te laten zien. Het spreken gaat wat moeizaam, maar met zijn smartphone handelt Edwin vliegensvlug. Aan context geen gebrek. We lopen door de keermuur naar het zonovergoten centrum van Harlingen. Op zoek naar schepen en andere onderwerpen om te fotograferen.
Trossen… vast?
We stoppen bij het standbeeld van de Tobbedanser. Edwin’s favoriete plek om te fotograferen. “Zeker in de zomer als het hier vol met schepen ligt. Dan is Harlingen op zijn mooist. Dan schiet ik het liefst tijdens het gouden uur mijn foto’s. De sfeer van het zonlicht komt dan enorm sterk terug in de beelden. Als alle steigers dan ook nog eens vol liggen met de mooiste schepen, kun je mij niet gelukkiger krijgen”, grijnst Kooren. In het korte stukje van de keermuur naar de Tobbedanser spreken meerdere mensen Edwin aan. Soms alleen een groet, maar anderen ook met complimenten.
Steigers vol sfeer
“Laten we even verder richting het centrum lopen om te kijken of de Witte Swaen er ligt”, stelt Edwin voor. Dit schip is een reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz en is volgens de originele bouwwijze opgebouwd door vrijwilligers. We wandelen via de sfeervolle Noorderhaven, langs oude koopmanshuizen en schepen, op weg naar de Swaen. Edwin kijkt nog even goed rond wat er ligt. “Eigenlijk zijn we te vroeg in het jaar voor een volle haven. De Witte Swaen ligt er wel, voordat het schip bij de start van het toeristische seizoen terug wordt gebracht naar haar plek bij de Dokkade”. Dit belooft wat voor het (nautische) stadsgezicht dat Harlingen in de zomerperiode heeft. Zeker als de schepen van de Bruine Vloot ook zijn aangemeerd. Edwin kan niet wachten.
Favoriete fotolocaties Harlingen
Wanneer je een stad zo lang verkent op zoek naar mooie beelden, heb je op een gegeven moment een vaste lijst met plekken. Wij mogen meekijken in Edwin’s exclusieve lijst met Harlinger foto hotspots:
1. Oude Buitenhaven (de Tobbedanser)
3. Noorderhaven
4. Zuiderhaven
5. Industriehaven
Wanneer we weer afscheid nemen, blijft Edwin toch nog even hangen om wat beelden te maken. Het zonnetje hangt er immers zo prachtig bij. En zolang Kooren doorgaat, blijft Harlingen er op haar mooist uitzien. Zo zie je maar dat je niet echt hoeft te spreken om veel te vertellen.