Museum het Hannemahuis
Naast de viskraam, cafés en winkels huisvest de drukke Voorstraat in Harlingen ook Gemeentemuseum het Hannemahuis. Een plek waar je als bezoeker in een tijdmachine stapt en de rijke geschiedenis van de oude havenstad Harlingen ontdekt. In de diverse tentoonstellingen kom je onder andere 400 jaar oud blauw-wit Harlinger aardewerk tegen, kun je genieten van de prachtige staande klokken en word je verrast door het vakmanschap van zilversmeden. Naast deze historische stukken zijn er uiteraard ook andere tentoonstellingen, zoals de vertoning over Baurs kunsthandel uit 1814 of de jeneverstokerij van Sybrand Talma.
Een passie van jongs af aan
Hugo ter Avest begon in 1986 als conservator in het Hannemahuis. Als twintiger dook hij diep in de geschiedenis om zijn kennis te voeden en natuurlijk te verbeteren. Sindsdien is Ter Avest doorgegroeid naar de functie van directeur. “Gelukkig doe ik nog steeds hetzelfde als toen ik begon, maar dan met de verantwoordelijkheden van een directeur erbij”, schetst de goedlachse directeur terwijl we een ronde langs de tentoonstellingen maken. Hij leeft op bij het vertellen over de werken. Het museum huisvest momenteel een aantal verschillende exposities naast het vaste werk. Ieder stuk heeft een verhaal en het liefst een verbinding of overeenkomst met andere stukken in het pand.
Expositie Match
Het Hannemahuis werkte van juli tot september mee aan het landelijke project Match. Per provincie kreeg één museum een werk uit het Rijksmuseum in bruikleen. Voorwaarde: er moest een stuk in het museum aanwezig zijn dat een match heeft met het geleende werk. Het Harlinger museum had de grote eer om een groot schilderij van Frans Hals, het huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van de Laan, te verwelkomen en dat viel in de smaak. “We zijn er nog steeds heel blij mee”, vertelt Hugo trots. “Het was een groot schilderij en past precies bij het fraaie zilveren Huwelijksbokaal, gemaakt door de zilversmid Willem Anskes Zeestra uit Harlingen. Het is en blijft voor een museum van onze grootte echt een eer’’. Naast de unieke tentoonstelling in het Hannemahuis werd er natuurlijk ook gedacht aan vermaak voor kinderen. Buiten in de museumtuin konden ze een spel uit de zeventiende eeuw spelen, terwijl binnen in het museum de kinderen bezig waren met het knippen van kanten kragen, het dragen van speciale hoofddeksels en het laten maken van hun portret in een schilderijlijst.
“ 'We zijn er nog steeds heel blij mee' ”
- Hugo ter Avest
Match in heel Harlingen
Naast de eigen match die het museum realiseerde, nam Ter Avest ook de hele stad mee om de unieke expositie te vieren. Winkeletalages werden gedecoreerd met speelse details uit het schilderij van Frans Hals die aansloten bij de producten in de winkels. De Bibliotheek presenteerde een reeks van twaalf foto's met het overkoepelende thema 'intimiteit'. Daarnaast boden diverse horecaondernemers maaltijden en drankjes aan die geïnspireerd waren op de zeventiende eeuw. Samen met de stadsgidsen kon men vier themawandelingen maken door de stad en zelfs de Nieuwe Willemshaven was doordrenkt van de sfeer. Hier kreeg je namelijk de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij een speciale expositie op de Willem Barentszwerf en kon je bij het Brouwdok genieten van een speciaal gebrouwen bier genaamd 'Pak 'm bij de Hals Frans'.
Een museum voor iedereen
Het Hannemahuis, dat is gevestigd in de voormalige koopmanswoning van de welgestelde familie Hannema, is een plek voor jong en oud. Met de unieke exposities trekt het museum jaarlijks veel bezoekers van buiten de stad. Echter komen er niet alleen toeristen op bezoek, maar ook inwoners van Harlingen en schoolkinderen. Voor de kleintjes zijn er zelfs diverse speurtochten door het museum. ‘’We blijven de plek waar bezoekers in aanraking komen met kunst en de geschiedenis van Harlingen. Daarnaast koesteren we een ambitieus tentoonstellingsprogramma, deels in samenwerking met de zes musea die gezamenlijk met het Rijksmuseum exposities organiseren”, deelt Hugo met trots mee.