Schipper van de Bruine Vloot
Zeilklipper Poolster van schipper Joska Moen en zijn vrouw Marlous kent een lange geschiedenis. In 1902 zag het schip, destijds genaamd Schouwen, het levenslicht en vanaf dat moment begon het avontuur. Door de jaren heen heeft de boot in verschillende vormen vele bestemmingen getrotseerd. Op dit moment behoort de Poolster tot de Bruine Vloot. Maar wat is de Bruine Vloot en waarom is Harlingen zo trots om thuishaven te zijn van dit maritieme gezelschap?
Het nautische openluchtmuseum genaamd de Bruine Vloot
Verspreid over het hele land liggen er meer dan 400 schepen die onderdeel zijn van deze vloot. Waarom bruin? Die naam is ontstaan omdat de zeilen van oudsher de kleur bruin hadden. Dat is tegenwoordig niet meer zo, maar de herkenbare naam is gebleven. Maar liefst 70 van deze schepen liggen in Harlingen! Dat is een spektakel op zich; in het hoogseizoen liggen ze overal door de stad heen aangemeerd. Mits ze niet op avontuur zijn natuurlijk.
“ 'Ervaring heb je niet nodig' ”
- Joska Moen
Gezamenlijk op pad
Want op avontuur gaan deze schepen zeker. Het mooie is dat jij mee kunt. De Bruine Vloot wordt namelijk tegenwoordig ingezet als varende groepsaccommodaties waarbij je als bezoeker meehelpt tijdens de reis. “Wanneer wij vertrekken zet ik iedereen op zijn of haar eigen sterke positie. Ervaring heb je niet nodig, want mijn matroos en ik nemen je mee in het proces. Zo hebben we een leuk en actief weekend weg met z’n allen”, schetst Joska. “Wij ontvangen heel veel verschillende groepen mensen, waardoor ik altijd goed kan inschatten waar iemand goed in is. Dat is voor iedereen het leukste.”
Familiebedrijf
Joska heeft de Poolster overgenomen van zijn vader, die er sinds de jaren ’90 op voer, en is daardoor zeker geen vreemde van het schip. Dat is mooi, want geen plekje op het IJsselmeer of de Waddenzee is hem vreemd. Tegenwoordig maakt het gezin Moen nog steeds gebruik van de Poolster. Joska en zijn vrouw Marlous leerden elkaar kennen via het boekingskantoor waar de Poolster ingeschreven stond. “We leerden elkaar kennen toen ik stagiaire was en we zijn nu een gezin rijker”, vertelt Marlous. Hoewel ze niet op het schip wonen voelen de kinderen zich er thuis.
“ 'We zijn nu een gezin rijker' ”
- Marlous Moen
De ideale ligging van Harlingen
Marlous werkt niet op het schip, maar aan de vaste wal. Ze springt af en toe bij om te helpen wanneer dat zo uitkomt. “Bijvoorbeeld als het schip bij één van de eilanden aangemeerd ligt. Dan reis ik daarnaartoe en spring ik vanaf daar aan boord.” Een Waddeneiland is een van de vele bestemmingen waar de klipper naar toe kan zeilen. Het grote voordeel van Harlingen is dat je bij het uitvaren van de haven meteen op de Waddenzee vaart en vanaf daar alle kanten op kunt. Joska: “Harlingen heeft wat dat betreft de ideale ligging ten opzichte van andere steden en dorpen waar schepen uit de Bruine Vloot liggen.”
Voor ieder wat wils
“Wij proberen voor iedereen een geschikte tocht te realiseren. In de praktijk blijkt dat wij veel met schoolklassen onderweg zijn. Velen komen zelfs uit Duitsland. De Poolster is hier echt op gebouwd, aangezien wij naast de bemanning, meer dan 30 personen kunnen huisvesten”, vertelt Joska terwijl we langs de hutten lopen. Er wordt momenteel volop verbouwd om het vaartuig helemaal klaar te krijgen voor het nieuwe seizoen.
Van schoolklas tot huwelijksaanzoek
Wat zijn dan de mooiste verhalen van de Poolster? “We maken zoveel mee dat het lastig kiezen is. Een heel mooi verhaal was tijdens het verjaardagsweekend van oma waar ongeveer de hele familie aanwezig was. Het was een gemoedelijk weekend en oma was helemaal in haar nopjes met alles wat er gebeurde. We dachten alles gehad te hebben, totdat in de staart van het weekend één van de kleinkinderen op zijn knieën ging om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Achteraf vond oma dat nog wel het mooiste zei ze. Voor ons was het ook een grote verrassing. Dat zijn toch wel de bijzondere momenten die je meemaakt tijdens een weekend op een schip. Omdat de sfeer dan zo gemoedelijk is, vind je dat niet snel ergens anders” vertelt Joska.